Pentagon House

Completed 2017

An extension to a late 1920’s Californian Bungalow in Melbourne’s south-east began with a complete update to the badly neglected existing interior and later expanded to a new Kitchen, Living & Deck extension to the rear. The motive was to create a home that sensitively combined the best elements of 1920’s design with modern style and comfort to suit the needs of a family of 3.
A key feature of the existing house was the unique period details which the design sought to re-interpret and connect with, in the new extension. The original house extensively features a pentagonal motif throughout the decorative timberwork. This two-dimensional decorative shape is extruded into a three-dimensional form, embedding the old within the new. The shape is then reinforced through the large day bed window symmetrically placed on the rear wall of the new Family Room framing a portal view to the garden.