CLT House

Completed 2019

The project encompasses a reconfiguration of the existing building as the base with a new upper floor addition which spans the established gardens on the site and replans the home with a new central core for this multigenerational family home.
The rhythmic quality of the sawtooth roof to the new bridge structure is both lyrical and rational. The pitched roofs to the north integrate an extensive solar array with high level windows at its peak to capture the changing light throughout the day.
From the outset the house was designed with Cross Laminated Timber (CLT). The use of CLT allows for large spanning timber structures with minimal steel. Internally the CLT is celebrated by exposing the structure on the walls and floors which demanded absolute precision in the construction system to achieve a finely crafted outcome. The engineers screw connections are left exposed to show the inherent beauty of the connection system.